Niettegenstaande de forse financiële ondersteuning van Stad Kortrijk richting Lago (circa 1.5 miljoen euro), heeft Lago zonder verdere communicatie beslist om de prijzen voor zwemmers serieus te verhogen. Zo slaan bijvoorbeeld 50-beurtenkaarten op met 63% van 107 naar 175 euro. Officieel tot de energieprijzen weer dalen, maar we verwachten niet dat die daling ook wordt doorgevoerd in de toekomst.
Prijs zwemmen swingt het bad uit
Sinds deze week staan opvallend veel beteuterde klanten aan de ingang van het openluchtzwembad. Reden: hyperinflatie aan de kassa. Waar je begin juli als regelmatig zwemmer nog een 50-beurtenkaart kon kopen voor 107 euro (of 2,14 euro per zwembeurt) is die prijs nu fluks opgetrokken tot 175 euro (of 3,5 euro per zwembeurt). De 200-beurtenkaarten volgden vrolijk mee van 269 tot 399 euro).
Veel zwemmers in de Abdijkaai zijn zich bewust van de kost van verwarming en exploitatie van een zwembad en de voordelige tarieven die zij de voorbije decennia genoten. Maar een ticketprijs die plots alweer 63% stijgt, nadat bij overgang faciliteiten naar Lago de prijs al ongeveer verdriedubbelde, is toch een pijnlijke evolutie in een stad die zich wilde kronen tot Europese sportstad. (Toen heette het: “we willen meer gewone Kortrijkzanen aan het sporten krijgen“)
Kortrijkzanen zijn de dupe
Extra pijnlijk is dat de maatregelen vooral de trouwe klanten en inwoners van Kortrijk viseren. Waar de andere tarieven gelijk bleven (nu nog?), worden de inwoners van Kortrijk en Zwevegem (steden die het contract me Lago tekenden met het uitdrukkelijk doel voor hun inwoners betaalbaar zwemmen te kunnen blijven aanbieden in ruil voor een niet te onderschatten financiële bijdrage) nu droog gepakt.
Duurder, maar minder verzorgd
Wat opvalt is dat de verhoogde prijzen zeker niet bijdragen tot verhoogd zwemplezier. Dit jaar werd niet eens de moeite genomen om te wieden rond de bassins. Daardoor staat het onkruid ongeveer een halve meter hoog rond het bad. Een extra natuurgevoel zonder toegevoegde waarde. (Onkruid dat zwemmers nota bene tussendoor helpen uittrekken). Ook de vuile bruine plekken in het ondiepe bad bieden weinig extra zwemgenot.
Morsen met energie
Ook merkwaardig: terwijl Lago zich voor de prijsverhogingen beroept op de hogere kosten voor gas, verwarmden ze deze week het diepe bad tot 28°C. Normaal gezien wordt enkel het ondiepe bad verwarmd tot 23 graden en warmt het diepe bad gedurende de zomer gratis op via de zonnewarmte. Dat dit soort frivoliteiten en gemaakte fouten zonder enige scrupule wordt verrekend aan de regelmatige zwemmer zet veel kwaad bloed.
Een wrang gevoel ontstaat ook bij de bedenking dat de Abdijkaaimannen een klimaatvriendelijke wijziging voorstelden van gasketels naar warmtepompen en zonnepanelen. De aan Stad Kortrijk bezorgde berekening inclusief offertes toonde dat deze investering binnen de drie jaar terugbetaald zou zijn, waarna verwarming geen extra kost meer zou opleveren. Aan de huidige tarieven voor gas blijft dit meer dan ooit een haalbaar scenario. Maar dan is er wel een visie en een wil nodig om het openluchtzwembad Abdijkaai uit te baten op langere termijn ten voordele van de inwoners in plaats van een extern bedrijf.
Subsidies
Nog even over de geldelijke ondersteuning van Lago. In 2021 werd Lago-Kortrijk Weide bedacht met een exploitatietoelage van 1.444.961 euro, naast de eigen inkomsten uit verkoop van de duurdere zwembeurten. Toch bleek dit niet voldoende en kreeg Lago een extra bijdrage van 830.000 euro voor dit jaar. Moet heerlijk zijn zo’n goed opgesteld DBFMO contract. Je vraagt flink door aan de bezoekers én aan de stad. Ka-Ching aan beide walletjes! En intussen laat je een van de mooiste openluchtzwembaden van Europa verloederen in plaats van er een parel voor de stad van de maken. Een gezonde ontmoetingsplek voor jong en oud die verfrissing brengt tijdens de steeds hetere zomers.
Waar een gemeente koos voor een private partner doken al verhalen op over prijsstijgingen, verkorte openingsuren en slechtere arbeidsvoorwaarden voor het personeel.
Apache.be
Steven zegt
DBFMO moet dat zijn me dunkt 😉
jeroen zegt
Inderdaad! Dankjewel. Is aangepast